naar de homepage
Algemene Periodieke Keuring van Stem en Spraak Individuele stem- spraak- en communicatietraining Korte Effectieve Individuele training Coaching en supervisie (I en II) Samenwerking binnen bestaande programma's Zelf leren en doen: Cursus Stemtrainer
werkwijze de stem artikelen initiatiefnemer werkplaats links contact
 
Briesen, De wei in - het werk van Ger van Rossum in het kort beschreven

 
 

Ger van Rossum (01-04-27 / 12-11-99), een uitzonderlijk persoon met een buitenwoon persoonlijke invulling van het vak logopedist, besteedde een groot deel van zijn werkend leven aan het geven van stem- en spraak lessen op de toenmalige toneelschool Arnhem. Zijn non-conformistische aanpak kreeg vorm in een fysiek-emotionele, door hem zelf ontwikkelde techniek: het zgn. "Briesen".

Briesen, ook wel verbasterd tot briezen, briessen en later (waarschijnlijk na de introductie van het populaire drankje) tot 'breezen' kan als volgt beschreven worden: Bij briesen wordt uitgegaan van de luisterende mens die eigen stemgeluid toevoegt aan alles dat hij/zij om zich heen hoort. De focus die zo ontstaat leidt tot een beweging of bewegen van de stem die luisterend wordt gevolgd. Er wordt gevolgd, gewerkt, 'getoefd' tot verschillende grenzen en mogelijkheden van stemgeven zijn onderzocht. Daarbij spelen dynamiek (wil, spel, behoefte, mogelijkheden, chaos en structuur ) en beweging (kracht, snelheid, slow-motion, waarneming, enz.) van het lichaam een belangrijke rol. Zo ontstaat als het ware een persoonlijk verhaal of profiel. Het werk neemt in de loop van de tijd dan ook toe in intensiteit en impact - de intuïtieve werkwijze en schat aan ervaring en mensenkennis bij de docent stonden daar borg voor.
Dit indrukkwekkende en intensieve proces wordt gevolgd door een meer bewuste vorm van 'briesen', waarbij keuzevorming een belangrijke rol krijgt. Als simultaan proces wordt er gewerkt aan spraaktechniek, zodat het briesen opgevolgd kan worden door een meer technisch werk: "de wei in". "De wei in" is een experiment van de acteur die zijn werk met de stem (en de daarbij behorende fysieke processen) confronteren wil met spreektechniek.

Toepassing: Dit individuele en zich in wekelijkse frequentie ontwikkelende werk werd ingezet in de tekstbehandeling van toneelteksten en vormde de basis voor het acteerwerk van de studenten, die van het 1e tot het 4e jaar werden begeleid. Inmiddels is in de latere en huidige toneelopleidingen van een dergelijk prominente plek voor de stem (helaas!) 'geen sprake' meer. Met het overlijden van Ger van Rossum is er op de Arnhemse toneelschool geen vervolg gekomen op zijn werkwijze.

Voortzetting: Ondanks het feit dat deze (vooral bij studenten) zeer geliefde werkwijze leidde tot uitgebreid stem-repertoire en een uitstekende stem-beheersing, is de techniek aanvankelijk maar op één docent overgedragen. Fons van Tienen, logopedist, dramadocent en stemdocent heeft de techniek nog jarenlang als stemdocent in eigen ïnterpretatie doorgezet op dezelfde Arnhemse Hogeschool maar dan op de opleiding Docent Drama. Sommige van zijn ex-spelstudenten gebruiken het Briesen inmiddels als speldocent op verschillende instituten. Momenteel werkt Fons als stemdocent op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (de Theaterschool). Hier is het briesen inmiddels een belangrijke werkvorm gebleken voor de studenten van de de Mime Opleiding - zij gebruiken de methode veel om materiaal te genereren voor de voorstellingen die ze maken.

Rond Je Stem kent de elementen van het Briesen vanuit een stage en opleiding bij van Rossum en persoonlijke samenwerking met Fons van Tienen om met name de luisterende dynamiek die het verhaal van de persoon volgt op te nemen in het werk met de stem, spraak en presentatie (klik op de links bovenaan de pagina voor meer informatie).

Ga voor de verschillende mogelijkheden bij Rond Je stem naar de HOMEPAGE
Samenwerken met Alex Boon? Ga naar de pagina SAMENWERKING
Lees over een andere invloed op het werk van Rond Je stem op:
STEMWERK
Lees over de term 'stemdocent' op de betreffende pagina:
STEMDOCENT

- Homepage -

Informatie:

0031(0)70-3060840

Mailen kan natuurlijk ook:

info at alexboon.nl

 

Rond Je Stem is een initiatief van Alex Boon - logopedist, stemdocent, stemtherapeut
Rond Je Stem is an initiative of Alex Boon - Speech Pathologist, Voice Teacher, Voice Therapist

 
Inhoud van deze website:
Copyright © 2006 Rond Je Stem, behalve waar anders aangegeven. Alle rechten voorbehouden.
Reproductie van (een deel van) deze site anders dan voor persoonlijk gebruik is strikt verboden zonder toestemming van de eigenaar.
 
Huisstijl: Copyright © 2005 Mommersteeg Vormgeving Velp
Ontwerp: Copyright © CR Creations web design
 
Voor het laatst bijgewerkt op: 01-06-2012
Huidige datum:

Problemen met het bekijken van deze site?
Mail a.u.b. de webmaster

 terug naar boven