naar de homepage
Algemene Periodieke Keuring van Stem en Spraak Individuele stem- spraak- en communicatietraining Korte Effectieve Individuele training Coaching en supervisie (I en II) Samenwerking binnen bestaande programma's Zelf leren en doen: Cursus Stemtrainer
werkwijze de stem artikelen initiatiefnemer werkplaats links contact
 
Nieuwe website: www.alexboon.nl

 
 

 

*Status van de titel stemcoach
De titel “stemcoach” (ook wel: Voice Coach Vocal Coach, Stemdocent, Stempedagoog en Stemtrainer) kent tot op heden geen officiële status; iedere beroepsbeoefenaar die de term wil gebruiken voor zijn of haar werk, kan zich vrijelijk stemcoach noemen.

Het ‘beroep’ stemcoach wordt dan ook op vele manieren geïnterpreteerd en gepraktiseerd.

Dat iedereen zich stemcoach kan noemen, is op zich niet verwonderlijk in een tijd waar de term 'coach' al lang niet meer exclusief is voorbehouden aan de sportwereld (voetbalcoach, tenniscoach, basketbalcoach). De term "trainer" is hetzelfde lot beschoren en verwijst niet meer rechtstreeks naar het oefenen van sportvaardigheden. Na de tennis-, roei-, hardloop- en honkbal trainingen ontstonden ook communicatie-, sociale vaardigheids-, luister- en loopbaantrainingen. De termen trainen en coachen kunnen dus in combinatie met de meest uiteenlopende vaardigheden voorkomen.

Betekenis en inhoud
De term 'stemcoach', 'voicecoach' of 'vocal coach' lijkt vooral te zijn voorbehouden aan of gebruikt te worden door zangers, zangdocenten en zangpedagogen.' Stemcoaching vindt plaats binnen het gehele palet van zangstijlen, van pop tot opera. Doel en methodiek van het werk lopen sterk uiteen; het werk kan variëren van individuele zangles tot het verzorgen van bedrijfsuitjes of deel uitmaken van bedrijfstrainingen. In de laatste gevallen wordt het middel 'zang' gebruikt om de deelnemers op een andere manier met elkaar in contact te brengen, te laten samenwerken of over persoonlijke grenzen heen te helpen. Het plezier dat (samen) zingen verschaft, is daarbij een belangrijke factor.

Voor informatie over de term Stemcoach bij (beroeps)Sprekers: Lees de pagina 'STEMDOCENT'

 

 

 
Inhoud van deze website:
Copyright © 2006 Rond Je Stem, behalve waar anders aangegeven. Alle rechten voorbehouden.
Reproductie van (een deel van) deze site anders dan voor persoonlijk gebruik is strikt verboden zonder toestemming van de eigenaar
 
 
 
Voor het laatst bijgewerkt op: 01-08-2018
Huidige datum:

 terug naar boven