naar de homepage
Algemene Periodieke Keuring van Stem en Spraak Individuele stem- spraak- en communicatietraining Korte Effectieve Individuele training Coaching en supervisie (I en II) Samenwerking binnen bestaande programma's Zelf leren en doen: Cursus Stemtrainer
werkwijze de stem artikelen initiatiefnemer werkplaats links contact
 
16 april 2017 - Wereld Dag van de Stem

 
 

Elk jaar wordt op 16 april de Wereld Dag van de Stem (wereld stemdag) gevierd..

Het thema van dit jaar is: "Deel je Stem"

Zodra je geluid maakt, praat, van je laat horen... deel je je stem. Als het goed is tot plezier van anderen, want wat is er nu leuker dan het luisteren naar jouw stem. En het is net zo leuk om naar anderen te luisteren!

Iedere stem is uniek en tegelijkertijd deelbaar. Dat maakt de stem nu zo bijzonder.

Wist je dat je op één dag verschillende stemmen gebruikt, afhankelijk van de plek en de omstandigheden waar(in) je je bevindt? En hoe komt het nu dat je stem klinkt zoals die klinkt? Kan het ook anders? Waarom lijken stemmen van zussen op elkaar en die van hun moeder en is het bij mannen al niet veel anders? Hoe zou mijn leven er hebben uitgezien als ik een andere stem had?

Veel mensen hebben geen idee wat het verschil is tussen stem en spraak.’ Als kinderen éénmaal hebben leren praten verandert er nog maar weinig aan de stem – behalve dan rond de puberteit, waarin de stem (ook die van meisjes, wat) zakt.

De stem wordt meestal als iets ‘vanzelfsprekends’ ervaren. Maar onze stem maakt vrijwel zonder uitzondering deel uit van ons complexe spreekgedrag. Logopedisten houden zich met stem en spraak bezig, en dat is vaak niet éénvoudig (laat staan vanzelfsprekend)! Wil je weten hoe stem en spraak 'in elkaar zitten'? Wil je meer weten over hoe het komt dat je klinkt zoals je klinkt en overkomt zoals je overkomt?

Workshop 1: van 10:00u tot 12:00u

16 april is de dag

dat je bij Rond Je Stem kunt werken

aan de precisie en doelmatigheid van stem en spraak

Welkom op de workshop "Spreekbeentje".
's Morgens van10:00u tot 12:00u.
Kosten: € 39,- incl spreekbeentje en handleiding
Geef je van te voren op via email / kijk voor meer informatie op www.spreekbeentje.nl

 

Workshop 2: 14:00u - 16:00u

Welkom op de workshop "Deel je stem - hang de logopedist uit" gegeven.
's Middags van14:00u tot 16:00u.

Geef van tevoren via email of telefonisch (070-3060840) even door dat je aan de workshop wilt deelnemen.

Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

16 april is de dag

dat je bij Rond Je Stem "de logopedist uit kunt hangen":

luisteren naar stemmen en proberen een stem te beïnvloeden

De beste manier om iets over je stem te leren is proberen iemand anders er iets over te leren...
Alex Boon laat je in de huid kruipen van de logopedist - deel je stem en:
ontdek ter plekke dat spreken niet zo vanzelfsprekend is...
Kom het 16 april dan uitproberen in de werkplaats van Rond Je Stem!Tot de 16e april!

 

Kijk voor alle activiteiten in Nederland en België rond de Werelddag van de stem op de Facebookpagina Werelddag van de Stem en voor internationale informatie over de dag en de activiteiten op World Voice Day

 

-------------------

 

Werelddag van de Stem

Ontstaan: De werelddag van de stem is internationaal en gezamenlijk in het leven geroepen door verschillende disciplines met expertise op het gebied van de stem: KNO-artsen (Keel Neus Oor - ook wel NKO), logopedisten, zangpedagogen.

Doel: De Werelddag van de Stem heeft als algemeen doel aandacht te vestigen op de vitale rol die de menselijke stem in onze communicatie heeft. Als tweede doel stelt zij het oproepen van een alerte houding voor de aanwezigheid en het ontstaan van stemproblemen - het voorkomen ervan en de zorg er voor.

Vorm en organisatie: Overal ter wereld wordt op 16 april de werelddag van de stem via verschillende campagnes, open dagen, symposia, openbare lessen en workshops gevierd. Tijdens de dag wordt informatie verstrekt door professionals die in de praktijk met de stem werken: artsen, wetenschappelijk onderzoekers, therapeuten, trainers en docenten.

Thema: Het thema van de werelddag van de stemdag wordt elk jaar gekozen rond de verschillende aandachtsgebieden, zoals daar zijn:

  • stemgeluid binnen spreken en zingen
  • rol, betekenis en aard van de stem binnen de communicatie in het algemeen en bij spreken in het bijzonder
  • rol en mogelijkheden, van de stem binnen zingen en acteren
  • de bouw en werking van het stemmechanisme
  • stemtherapie - medische ingrepen, onderzoek, training en behandeling van de stem

terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------

 

Geschiedenis 1999 - 2017 (18e jaar)
Het idee van de werelddag van de stem onstond in Brazilië in 1999 en werd geïnitieerd door o.a. de:

American Laryngological Association ( http://www.alahns.org/)
European Laryngological Society (ELS - http://www.elsoc.org/history/history_main.htm)
Japanese en Korean ENT-society (http://www.jibika.or.jp/english/index.html (meest gerelateerde link)
European Federation of Otorhinolaryngological Societies (EUFOS - http://www.eufos.org/)
Union of European Phoniatricians (UEP - http://uep.uniklinikum-leipzig.de/)
World Voice Consortium (WVC) - Deze organisatie is het best te traceren via de namen van de verschillende grondleggers en leden ervan (Manfred Gross, Johan Sundberg, Krzysztof Izdebski, Jürgen Wendler, Thomas Murry, Manuel Pais Clemente, Lentari Irini, e.a.)

In 2002 werd de Braziliaanse Wereld Stem dag officieel in Amerika erkend en kreeg zij haar definitieve naam World Voice Day. Lees meer over het ontstaan en de achtergronden van de World Voice Day in het (Engelstalige) artikel dat in 2007 verscheen in Folia Phoniatrica et Logopaedica 2007 door Jan G. Švec en Mara Behlau: April 16th: The World Voice Day

terug naar boven

 

 

 

 

-------------------

 

NVLF (Nederlandse Vereniging van Logopedie en Foniatrie)

Rond Je Stem / Alex Boon hielp de campagnes van 2007, 2008, 2009 en als laatste die van 2010 mee uitdenken en vormgeven. De campagnes kregen via de NVLF een eigen website, brochure en affiche (zie hieronder).

In 2010 was het door de NVLF gekozen thema in Nederland: "stem in zicht". Via dit thema werd de stem als het ware zichtbaar gemaakt: hoe meet je een stem, hoe bekijk je een stem, is de stem zichtbaar, is stemgeluid zichtbaar?

Voor de inhoud en vormgeving van de campagne in 2010 werkten Liesbeth ten Cate, Margo Zwitserlood en Alex Boon samen. Behalve de logopedisten Liesbeth ten Cate en Margo Zwitserlood was op 16 april ook collega Gabriëlle de Moor aanwezig. Verder waren namens de NVLF Ruud Nannes, Pia Plokker en Kyra Keybets ter plekke.

Gabriëlle de Moor verrichtte de metingen met de Voice Profiler®, een automatische fonetograaf waarmee een opname wordt gemaakt van de stem. (zie ook deze link naar artikel) Deze opname werd vervolgens visueel weergegeven in de vorm van een fonetogram. Het fonetogram is een objectieve weergave van de stemomvang qua toonhoogte en luidheid. Ook zijn er kwaliteitskenmerken te zien, registerovergangen en de gemiddelde spreekluidheid. De fonetograaf wordt ook gebruikt voor onderzoek en therapie tijdens de logopediebehandelingen van stemproblemen.

In 2010 wordt de facebookpagina in het leven geroepen. Hierop worden de events geplaatst die in Nederland worden georganiseerd in het kader van de Werelddag van de Stem: https://www.facebook.com/werelddagvandestem

De campagne(s) voor de Wereld Stem Dag van de beroepsvereniging van logopedisten vindt u hieronder. In 2010 is het thema van deze Wereld Stem Dag: "STEMINZICHT" (Klik op de banner voor de website)


2010: NVLF Campagne "STEMINZICHT"

in 2009 was het thema van de Wereld dag van de Stem: "ieder 1 stem"De NVLF lanceerde daarbij haar eigen thema-website www.ieder1stem.nl

iedereenstem
2009: NVLF Campagne "ieder1stem"

In 2008 was het thema van de Wereld dag van de Stem: "Ken Je Stem"

Ken Je Stem
2008: NVLF Campagne "Ken Je Stem"
"Ken Je Stem - krant"

In 2007 was het thema van de Wereld dag van de Stem: "Ken Je Stem"


2007:1e NVLF Campagne "Ken Je Stem"

 

terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------

Overige wereldwijde links:

World Voice Day - Internationale pagina
American Academy of Otolaryngology- head and n
eck surgery
The American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery (AAO-HNS)
The British Voice Association
King Saud bin Abdulaziz University - Saudi Arabia

 

16 april - World Voice Day - AAO-HNS
De Amerikaanse KNO-artsen besteden ieder jaar met een thema aandacht aan Wereld Stem Dag, met o.a. een video waarop de stem tijdens spreken te zien is. / English site - The American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery join together to recognize World Voice Day. See the Voice video.

en verder:

Duits, Italiaans, Oostenrijks, Zwitsers: http://www.tag-der-stimme.info
Groot Brittanië: http://www.british-voice-association.com
Brazilië: http://www.cevfono.com/index2.html
Gibraltar: http://www.gibfocus.gi/details_todaysnews.php?id=2072

terug naar boven

 

 

 

 

 

 

 

-------------------

 

Over de stem gesproken:

Er valt op internet veel te vinden over de stem.

Deze site geeft algemene informatie over de stem, haar functie, rol en oorsprong, maar behandelt het thema stem daarnaast vooral vanuit stemtraining. Zie hiervoor de Homepage, de pagina over De Menselijke Stem of de pagina Stemtraining

Bekijk hier het artikel over stem en haar conditie / positie: Stemonderhoud - een APK voor de stem? (pdf), waarin uitgelegd wordt hoe onze stem en persoonlijk op praktische wijze met elkaar verbonden zijn. Of lees hoe het komt dat we ons vaak een ander uiterlijk hadden voorgesteld bij een bepaalde stem in het artikel: Zo te horen zag je er anders uit... (pdf)

U kunt ook direct naar de pagina ARTIKELEN voor meer artikelen en informatie over de stem in relatie tot spreken.

 

View Alex Boon's profile on LinkedIn

LinkedIn-profiel bekijken, blogs lezen of volgen op Twitter, Facebook

 

070-3060840

Mailen kan natuurlijk ook:

info at alexboon.nl

 


terug naar boven

Rond Je Stem is een initiatief van Alex Boon - logopedist, stemdocent, stemtherapeut

 
Inhoud van deze website:
Copyright © 2006 Rond Je Stem, behalve waar anders aangegeven. Alle rechten voorbehouden.
Reproductie van (een deel van) deze site anders dan voor persoonlijk gebruik is strikt verboden zonder toestemming van de eigenaar.
 
Huisstijl: Copyright © 2005 Mommersteeg Vormgeving Velp
Ontwerp: Copyright © CR Creations web design
 
Voor het laatst bijgewerkt op: 15-02-2017
Huidige datum:

Problemen met het bekijken van deze site?
Mail a.u.b. de webmaster

 terug naar boven